Benátská maska jako stěžejní kousek karnevalových kostýmů

Když se řekne „benátské masky“ každému se jistě okamžitě vybaví tradiční karneval pořádaný v italských Benátkách a bohatě zdobené škrabošky s peřím a kamínky. Málokdo už ale ví, kdy tato tradice vznikla a že původní masky měly spíše jednoduchý design. Dnes se benátské masky nosí při různých příležitostech a mají leckdy honosný až pompézní vzhled.

Benátský karneval a jeho historie

Benátský karneval svým vznikem sahá až do starověku, avšak první písemné zmínky o něm pochází ze 13.století. I přesto je však jasné, že má karneval rozsáhlou historii, která není úplně probádaná.

Největší úspěch karneval slavil v 18. století. Bohužel ale během úpadku Benátské republiky došlo k jeho zakázání. Zákaz trval až do roku 1979, kdy došlo k znovuobnovení republiky. Nyní každoročně tradiční oslavy navštíví tisíce turistů z celého světa.

Zjistěte, kdy se koná benátský karneval

Podle tradice se masky a kostýmy smí nosit už od prosince, konkrétně od 26.12. Samotný benátský karneval ale začíná až v únoru, deset dní před Popeleční středou a představuje tím pádem poslední příležitost k hodování a oslavám před velikonočním půstem.

Během karnevalu probíhá bujaré veselí, všude zní hudba a ulice jsou plné tajuplných masek a překrásných kostýmů. Večer se místní sály a náměstí zaplní umělci a hudebníky, takže ať už se po Benátkách vydáte kamkoliv, vždy narazíte na nějaký koncert nebo živou hudbu. Na závěr karnevalu se vyhlašuje nejhezčí maska a koná se ples na náměstí Svatého Marka.

Co se ukrývá za symbolikou benátských masek?

Benátské masky se dříve těšily velké oblibě z toho důvodu, že dovolovaly nižší vrstvě splynout s bohatými a mocnými občany, a naopak. Anonymita stírala zábrany a umožňovala být prakticky kýmkoliv. Masky nebývaly tak propracované jako dnes, takže si je mohl dovolit každý. Vyráběly se z kůže, porcelánu či papíru a nebylo nijak složité vyrobit si je doma.

Mimo období karnevalu se používaly na večírcích, plesech a také v divadle při představení. A právě z tradičního italského divadla pochází pojmenování některých konkrétních typů masek.

Nejznámější typy masek:

Bautta – tato maska dovolovala svému nositeli skrýt svou identitu, a přitom se na karnevalu pohodlně bavit, jíst a pít. Maska bautta zakrývá celý obličej a sahá až k dolní čelisti. Nemá otvor v oblasti úst a má zpravidla čtvercový tvar. Volili ji nejčastěji muži k zakrytí svého společenského postavení, a to i při jiných příležitostech než během karnevalu, například při politických událostech. Tradiční kostým k této masce tvořil černý plášť a klobouk.

Colombina – jde o masku typicky ženskou. Zdobí se krystaly, zlatem, stříbrem či peřím a zavazuje se vzadu na hlavě stuhou. Nezakrývá celý obličej, čímž nechává alespoň z části vyniknout krásný ženský obličej.

Moretta – černá maska pro dámy z vyšších vrstev s velkými otvory pro oči, nikoliv pro ústa. Ženy, které ji nosily, tedy nemohly mluvit.

Morový doktor – Medico della Peste je maska s dlouhým zobákem, která měla chránit doktory před morovou nákazou. Kvůli svému vzhledu patří k nestrašidelnějším maskám celého benátského karnevalu a také jednou z typických masek, které si každý okamžitě vštípí do paměti. Lékaři k ní nosili dlouhý černý plášť a bílé rukavice.

Volto – „Larva“ je bílá maska přes celý obličej, která umožňuje volně jíst a pít. Zajišťovala úplnou anonymitu, a proto byla velice oblíbená. Dnes se různě barevně zdobí, a dokonce se na ni i kreslí. To poskytuje možnost vyrobit si vlastní originální masku. Stačí si pořídit bílou masku k domalování.

Pantalone – další hrůzostrašná maska, která ztělesňuje starého muže s velkým nosem a širokýma očima. Tato maska patřila ke klasickým maskám italského divadla a pantalone nosili výhradně muži. Jedná se o polomasku.

Jollymaska blázna, kterou obvykle nosili ti, kteří se se během karnevalu rádi předváděli. Tyto masky byly výrazné, barevné a veselé. Byly zkrátka na první pohled nepřehlédnutelné, stejně tak jako klobouk s rolničkami, který k nim patřil.

Existuje řada dalších benátských masek, které vyjadřovaly společenské postavení, povolání i povahu nositele.

Pokud nemáte možnost do Benátek zajet a užít si karnevalu, můžete v nové benátské masce vyrazit alespoň na nějaký místní maškarní bál. Na Partyzon.cz najdete jak tradiční benátské masky vhodné pro jevištní představení a plesy, tak svůdné a romantické škrabošky z krajky.

Zdroje:
blog.contexttravel.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *