Rozjeďte to na retro plesu! Zjistěte, co vám nesmí chybět na párty ve stylu 80. let

Osmdesátá léta se stala dobou, kdy došlo k největšímu rozkvětu módy. Inspirací byla hudba, ale také míchání světových kultur. Každý se chtěl odlišovat, upoutat na sebe pozornost a stát se módní ikonou své skupiny. Stíraly se rozdíly mezi mužskou a ženskou módou. Pojďte se podívat, co by vám nemělo chybět, pokud se chystáte na retro ples nebo maškarní!

Disco styl, tesil, „mrkváče“ a žigulíci – nasajte atmosféru 80. let!

Pojďte se vrátit časem o 3 dekády zpět do zlatých osmdesátek. Děti venku hrají céčka a krvavé koleno, rodiče na lavičkách tlumeně debatují nad Rudým právem, na parkovištích před paneláky stojí žigulíci, moskviče, někde dokonce škodovky stodvacítky. Domácnostem vládnou tapety, žlutohnědé koberce, obývací stěny s černobílou televizí a umakartové kuchyně.

Vrcholem celé éry se staly kazety. Snad každý nahrával z rádia své oblíbené hity a netrpělivě čekal na začátek songu, aby včas zmáčkl tlačítka play a record. Bylo o nervy, jestli na sebe písničky plynule navazují. A často bylo třeba zacuchanou pásku navinout ručně tužkou zpět na kotoučky. Mládež se nekompromisně rozdělila na depešáky, metaláky a veksláky. Zbytek frčel v disco stylu.

Kostým 80. léta

Z čeho se šilo retro oblečení 80. let a jaké se nosily účesy?

Z materiálů jednoznačně vládla džínovina s kůží. Nemůžeme však opomenout krepsilon, krimplen, tesil a dederon. 100% neprodyšná umělotina, která když neškrábala za krkem a nezatrhávala se o nehty, elektrizovala vlasy, že stály půl metru od hlavy. Ostatně i účesy 80. let se dočkaly své nezaměnitelné podoby. Zásadní byl objem. Starším generacím stačil typický „květák“ z trvalé. U mladších frčelo tupírování, silné vrstvy laku, patky a vlny jakékoliv velikosti. Vlasy musely být dlouhé a všechen objem bylo třeba dostat nahoru. Králem účesů osmdesátek se stal mullet, aneb „vpředu byznys, vzadu party“. V kadeřnictví stačilo heslo „na Jágra“.

Dnešní karnevalové oblečení ve stylu 80. let je již naštěstí z mnohem příjemnějších materiálů, které neškrtí a neškrábou. Díky tomu v nich bez problémů vydržíte celý ples nebo karneval.

Inspirace na karnevalové kostýmy ve stylu 80. let

Nepostradatelnou součástí retro oblečení 80. let je kožená, případně džínová bunda do pasu, ideálně zdobená metalickými nápisy či květinami. Zastoupit ji může volný svetr nebo košile téže délky. Nosila se i saka s velmi výraznými ramenními vycpávkami. Trika bývala bavlněná s nepřehlédnutelnými potisky a aplikacemi. Často sklouzávala přes jedno rameno díky širokému výstřihu.

Klasikou se staly džíny plísňáky a mrkváče s pasem až nad pupík. Lidem, kteří se oblékali v rockovém stylu, nemohly chybět skinny jeans a kožené kalhoty doplněné mohutnými botami.

U retro kostýmu 80. let ve stylu disco dále sáhněte po metalických barvách. Čím blýskavější efekty, tím lépe. Flitry byly tenkrát všude, na minisukních, košilích, tričkách i bundách. Díky boomu aerobiku k nám dorazily i tolik populární legíny. Doplňte je lodičkami na vysokém podpatku a shrnutými návleky do půli lýtek. Pánové mohou sáhnout po lesklé košili a dámy po stylové fitness soupravě.

Také 80. léta byla plná barevných doplňků

Doplňky dotvářely celkovou image. Mohutné pásky s kovovými sponami zvýrazňovaly pas. Masivní boty na vysoké podrážce prodlužovaly postavu a zeštíhlovaly nohy. Populární byly výrazné náušnice, šňůry korálů či řetězy kolem krku s nejrůznějšími přívěsky. Retro outfit osmdesátek tvořily také kožené rukavice bez prstů, kšandy, barevná potítka s ladícími čelenkami a nezapomenutelné brýle zrcadlovky.

Naštěstí jsou tu paruky

Nebojte se o své vlasy při plánování kostýmu. Retro look snadno podtrhnete karnevalovou parukou ve stylu 80. let. Na výběr máte z mnoha účesů i barev vlasů.

Pánové mohou vizáž doladit populárním knírkem. Dámy zas mají volnou ruku v líčení. Nosila se silná vrstva krycího make-upu doplněná různobarevnými očními stíny, které se nanášely až k obočí a šikmo ke spánkům. Rtěnky se nosily zásadně ve výrazných barvách. Oblíbili si je i punkeři.

Ať už jste tedy pamětníkem osmdesátých let či nikoliv, ve vyladěném karnevalovém kostýmu si retro party určitě užijete. Neváhejte být originální a buďte vidět, o to šlo přece především. Vymanit se z nudného, usedlého života rodičů a začít žít na plné pecky!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *