Odhoďte zábrany na party ve stylu 60. let! Máme pro vás inspiraci na retro kostýmy

Šedesátky vtrhly do tichých a upjatých poválečných let se silou leteckého útoku. Ve světě vybouchla bomba uvolněného života, nového designu, svěží módy a ohlušujícího pop-rocku. Došlo ke zrodu prvního kultu mládí. Pojďte se s námi podívat, co se nosilo v době, kdy hity od Beatles celosvětově bouraly hudební hitparády.

Nespoutaná šedesátá přinesla svobodu myšlení i módy

Jako protest proti společnosti ovládané penězi vzniklo hnutí hippies. Soustředilo se i proti válečným konfliktům, především tomu ve Vietnamu. Hnutí organizovalo obrovské protiválečné demonstrace a hudební festivaly. Květinové děti vyznávaly přátelství, svobodu, marihuanu, mír a také volnou lásku (peace & love). V tehdejším Československu si příznivci hippies vysloužili označení „máničky“. Na jedné straně tedy stála divoká rozevlátost a barevnost květinových dětí, na druhé straně elegance a uhlazenost kostýmků s áčkovými sukněmi.

Móda 60. let

Legendární zvonáče

Asi žádný jiný kousek oblečení nedefinuje zlatá šedesátá víc než kalhoty do zvonu. Nejčastěji byly ušity z pevné džínoviny či plátna. Kostým pak můžete směřovat buď k bohémské volnosti plné vzorů a barev nebo naopak k uhlazené eleganci. Outfit v hippie stylu doplníte nepřehlédnutelným batikovaným tričkem, košilí či halenou s výrazně rozšířenými rukávy a vůbec nezáleží na tom, zda jste muž nebo žena. Nezapomeňte ani na třásně, neboť móda hippies byla inspirována také indiánskou kulturou. Pokud nechcete příliš vyčnívat z davu, volte ke kalhotám rolák v zemitých či pastelových tónech, ale hodí se i sáčko, ideálně se stojáčkem po vzoru slavných Beatles.

Zrodila se minisukně!

Radikální zkrácení délky sukní symbolizovalo boom emancipace. Ženy odhalily nekonečné nohy a přitáhly tak na sebe nebývalou pozornost. Zvlášť, pokud doladily look vysokými kozačkami či botkami na pořádných podpatcích. Sukně a šaty byly nejčastěji áčkového střihu, někdy se sníženým pasem.

Vyrazte na party s plastovými doplňky

Nadšení z umělé hmoty se projevilo především u doplňků. Barevné robustní korále, výrazné náušnice, čelenky do vlasů, ale i pásky a boty, to vše bylo z plastu. U hippies kostýmu se rozhodně nedržte při zemi a ozdobte se. Sáhněte i po tolik typickém symbolu míru – medailonu peace, který původně sloužil na protest proti jadernému ozbrojování. Pořídit jej můžete i v setu s náušnicemi. Samozřejmě nemohou chybět ani světoznámé lenonky v nejrůznějších barevných odstínech. To abyste uviděli svět očima květinových dětí.

Účesem a líčením doladíte kostým na party ve stylu 60. let

Především ženy trávily vyčesáváním a tupírováním objemu mnoho času. Jednodušším řešením bylo uvázání šátku s moderně vykukující bohatou ofinou. Pokud nevíte, jak účes ve 60. let vytvořit, podívejte se do našeho článku.

Pánskou frizúru zas nejvíce ovlivnily účesy členů kapely Beatles. „Máničky“ si s účesem nelámaly hlavu. Dlouhou hřívu jen doplnily květinovou čelenkou, šátkem či koženým indiánským páskem uvázaným přes čelo.

Naštěstí dnes můžeme sáhnout po parukách nejrůznějších délek, které doladí jak elegantní tak hippie kostým. Líčení se také neslo v duchu emancipace. Výrazné oční linky a umělé řasy upoutávaly pozornost k očím a vytvářely dojem mrkacích panenek. Nic ale není tak ženského a sexy jako rudě nalíčené rty, kterými se proslavila hlavně Marilyn Monroe. Ať už budete pařit na Gotťáka, svíjet se v rytmu twistu či vlát na psychedelickou hudbu, nezapomeňte si šedesátkovou party užít stejně tak jako kdysi poválečná generace. Make peace, not war.

Zdroje obrázků:
https://cz.pinterest.com/
https://www.vintag.es/
https://www.popsugar.co.uk/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *