3 postupy, jak vyrobit karnevalovou masku na obličej

Karnevalové masky jsou na maškarních bálech pro děti i dospělé nutností. V poslední době se dokonce jejich obliba rozrostla natolik, že jsou vyžadovány i na jiných zábavách a při různých akcích jako zpestření programu. Jenže sehnat perfektně padnoucí masku na obličej je někdy poněkud komplikované, neboť ty v obchodech mají většinou univerzální tvar, který nepadne každému. Naštěstí je tady možnost vyrobit si svojí vlastní masku na karneval, kopírující přesně kontury obličeje.

Důležité informace před výrobou karnevalové masky

Ptáte se, jak vyrobit masku na obličej? V následujících řádcích vám prozradíme tři jednoduché postupy na výrobu celoobličejových masek, při kterých se využívá různých materiálů a látek. Z toho důvodu jsou nejvhodnější pro dospělé, neboť dětská pleť je mnohem citlivější. Pokud tedy masku budete chtít vyrobit dítěti, nejdříve se ujistěte, že nemá alergii na některou z pomůcek, anebo zvolte nejbezpečnější variantu, a to výrobu dětských karnevalových masek z papíru neboli škrabošek, které sice nejsou celoobličejové, avšak děti si je mohou samy pokreslit a nejvíce jim sluší.

Výroba papírové škrabošky také nevyžaduje takový ostražitý dozor rodičů jako například při manipulaci se sádrou.

Návod tuto masku z tácku ZDE

Úplně na samém začátku se zamyslete nad tím, pro jakou příležitost masku potřebujete. Zda se jedná o jednorázovou akci, či potřebujete masku, která déle vydrží a bude stále funkční i po návštěvě několika maškarních bálů. Obecně nejméně vydrží masky z papíru a z alobalu. Nejdéle naopak masky ze sádry či ze směsi papíru a lepidla.

Dále si promyslete, jakou masku chcete tvořit. Inspirovat se můžete ve zvířecí říši. Taková maska myšky, anebo tygra bude na každém vypadat velice dobře. A jestliže vás nic nenapadá inspirovat se můžete našimi tipy na maškarní masky pro děti.

1. Maska na maškarní z alobalu

Na výrobu masky z alobalu budete potřebovat:

  • alobal
  • nůžky
  • fix
  • vodu
  • mouku
  • starý novinový papír
  • bílé kuchyňské utěrky
  • prádlová gumička

Postup:

1.Nejprve si nastřihejte cca 10 větších kusů alobalu, které by měly být velké natolik, aby zakrývaly celý obličej.

2. Poté jednotlivé vrstvy alobalu přikládejte na obličej a tvarujte jej podle svého obličeje. Nezapomeňte na čelo a bradu.

3. Po sejmutí masky z obličeje na ní fixou vyznačte hranice, kam až chcete, aby maska sahala. Pokud chcete celoobličejovou masku, udělejte čáru až pod bradou u krku a nahoře u linie vlasů. Jestliže chcete pouze škrabošku, načrtněte si ji fixou.

4. Podle vyznačených čar odstřihněte přebytečný alobal.

5. Dále nakreslete otvory pro oči, nosní dírky a ústa a otvory prostřihněte.

6. Nyní si připravte směs z vody a mouky, kterou v misce pořádně smíchejte. Měla by vám vzniknout hustá hmota. Pokud je hmota ještě stále příliš řídká, přidávejte neustále mouku.

7. Natrhejte starý papír na malé kousky, namáčejte je do směsi v misce a poté je nanášejte rovnoměrně na celou masku. Až kompletně masku pokryjete tak, že nebude alobal vidět, nechte vše důkladně zaschnout. Pro urychlení můžete použít fén na vlasy.

8. Postup opakujte – naneste na masku druhou vrstvu namočených novin. Noviny můžete trochu navrstvit v oblasti úst, obočí a nosu, a tím rty vyznačit a vytvarovat nos například do ptačího zobáku či jiného zvířete. Záleží na tom, jakou masku tvoříte. Také můžete vytvořit uši. Vše opět nechte zaschnout.

9. Třetí a poslední vrstvu budou tvořit na kousky natrhané kuchyňské utěrky namočené ve stejné směsi, jakou jste používali doposud. Masku jimi kompletně pokryjte. Tím získá bílý vzhled, na který budete moci kreslit.

10. Na závěr masku dozdobte podle své fantazie. Zbarvit ji můžete pomocí akrylových barev, přidat k ní paruku, či na ní nalepit chemlon jako vlasy nebo krajky. Místo tavné pistole raději používejte obyčejné lepidlo.

11. Do okrajů masky udělejte dírky a provlečte jimi prádlovou gumičku, díky které vám bude maska hezky držet.

Popsaný postup můžete vidět i na tomto videu:

2. Maska na karneval ze sádry

Chcete masku na míru? Pak je maska ze sádry tím ideálním řešením. Základní pomůcky:

  • sádrový obvaz
  • potravinová folie
  • vazelína
  • miska s vodou
  • nůžky

Postup:

  1. Nejdříve si sádrový obvaz nastříhejte na různě široké proužky.
  2. Vlasy si obmotejte potravinovou folií a namažte si na celý obličej vazelínu. Díky tomu se vám sádra nedostane do vlasů a půjde z obličeje pěkně dolů.
  3. Poté každý proužek obvazu namočte do vody a přiložte na obličej. Proužek na obličeji mírně uhlaďte prsty, aby se sádra kompletně rozetřela a lépe přilnula k pleti. Takto postupujte po celém obličeji, anebo vytvořte pouze škrabošku na oči. Celkem naneste 3 vrstvy.
  4. Samozřejmě oči sádrou nezakrývejte, stejně tak ústa a nosní dírky. Když bude sádra mírně zaschlá, můžete otvory ještě doupravit nůžkami.
  5. Střídejte směry přikládání proužků obvazu, ať vytvoříte pevnou masku.
  6. Masku nechte na obličeji několik minut ztuhnout. Až ucítíte, že je suchá, opatrněji ji z obličeje sejměte. Začněte s odlupováním od okrajů masky směrem ke středu.
  7. Hotovou masku můžete ještě pomocí zbylých sádrových proužků doupravit. Vytvarovat buclaté tváře, širší a špičatější nos či bradu.
  8. Zbylé kousky sádry na obličeji nesmývejte vodou, ale odličte pleťovým tonikem. Díky nanesené vazelíně vám půjde očištění pleti mnohem lépe.
  9. Do krajů masky udělejte dírky, kterými prostrčíte gumičku.
  10. Na závěr masku podle své fantazie pomalujte akrylovými barvami.

Postup můžete vidět na videu:

3. Maškarní maska na ples ze směsi papíru a vody

Tato maska má menší životnost, proto se hodí hlavně na jednorázové akce. Budete potřebovat:

  • recyklovaný papír (starý kancelářský papír, plata od vajíček atd.)
  • mísa s vodou
  • balónek
  • disperzní lepidlo – nemusí být
  • plavená křída – nemusí být

Postup:

  1. Nejdříve si papír natrháte na kousíčky a necháte ho namočit ve vodě. Pokud jste zvolili silnější papír, můžete jej nechat v míse s vodou namáčet přes noc.
  2. Rukama se snažte papír ve vodě co nejvíce rozdrolit, popřípadě můžete použít mixér.
  3. Papírovou směs přeceďte.
  4. Pro vytvoření odolnější masky můžete do směsi přidat plavenou křídu rozmíchanou ve vodě a disperzní lepidlo, např. Herkules. V poměru cca 1:10.
  5. Hmotu pořádně zpracujte a rovnoměrně naneste na balonek nafouknutý do velikosti hlavy člověka, pro kterého bude maska určena.
  6. Masku nechte den vyschnout.
  7. Ztvrdlou masku vystřihněte do požadovaného tvaru a dozdobte barvami.
  8. Okraje opatřete dírkami a provlečte gumičku, pomocí které bude maska držet na obličeji.

Co dělat, když se mi vyrobit masku nepovedlo?

Pomůcky z těchto tří postupů nejsou nikterak drahé,pokud se vám tedy masku nepodařilo napoprvé vyrobit, nezoufejte a zkoušejte to dál. Po druhé to určitě vyjde! A jestliže se již s výrobou nechcete trápit,stále je tady možnost si karnevalovou masku koupit.

Na Partyzon.cz seženete:

  • bílé masky k domalování – škrabošky i celoobličejové, pro děti i dospělé
  • benátské masky – zdobené krajkou i peřím
  • masky klaunů
  • hororové masky – čerti a zvířata
  • latexové a gumové masky
  • plastové a plyšové masky

Zdroje:
https://www.babyeffect.net/
http://mrshollyhatfield.blogspot.com/
https://blog.freepeople.com/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *