Zábavné hry na karneval nebo na narozeninové (nejen) dětské oslavy

Karneval už dávno není to, co býval. Dnes představuje synonymum pro taneční zábavu, hýření, lidovou taškařici i maškarní bál. Jeho neodmyslitelnou součástí jsou karnevalové kostýmy a karnevalové masky. Karnevaly nejsou pouze jen dětskou záležitostí, jsou i skvělou zábavou pro dospělé. K těm nejznámějším světovým karnevalům patří bezesporu karneval v Rio de Janeiro a pak ještě i karneval v Santa Cruz de Tenerife. V Evropě má největší věhlas ten, který se koná každoročně v Benátkách.

Karnevaly jsou oblíbené i u nás. Děti i dospělí se rádi skrývají za karnevalové masky a oblékají si vtipné a originální karnevalové kostýmy. Karneval je u nás spojen s dobrou zábavou a velkým smíchem. I když se nejčastěji  odehrává před započetím velikonočního půstu, už ani to dávno není pravidlem. Příležitostí je v průběhu roku více než dost.

carnival

Plánujete i vy uspořádat karneval?

Tak to se vedle masek a kostýmů neobejdete bez dobře utvořeného programu, jehož součástí by měly být i nějaké nápadité hry, které zabaví děti i dospělé. Pokud si právě s tím nevíte rady, máme pro vás pár tipů na takové karnevalové hry.

Hry pro děti:

  1. Tanec na parketu z novin – Tanec s novinami představuje jednoduchou hru, kdy každý hráč dostane při vstupu na parket stejně velký kus novin. Ten si na parketu rozprostřou na zem a vytvoří si tím svůj osobní omezený taneční parket, který při tanci nesmí překročit. Pokud se tak stane, hráč ve hře končí. Hudba se zrychluje a také přerušuje. Po každém přerušení se taneční prostor zmenší o polovinu. Noviny se totiž vždy po skončení hudby přeloží napůl a tancuje se jen na nich. Hra končí tehdy, kdy na novinách zůstanou poslední nejlepší tanečníci.
  2. Závody s oříšky – K této hře potřebujete jen židli, polévkové lžíce a vlašské oříšky. Děti rozdělte zhruba do tří nebo do čtyř družstev a na druhou stranu místnosti postavte židličku. První dítě z družstva bude mít za úkol co nejrychleji přenést oříšek na lžíci přes celou místnost až k židli a zpět bez toho, aniž by mu upadl. Pokud se mu to povede může lžíci předat dalšímu spoluhráči ze svého družstva. Vyhrává ten tým, který toto absolvuje jako první. Pokud dítěti oříšek spadne musí se vrátit do bodu, kde mu oříšek upadl. Při hře si nesmí pomáhat druhou rukou.
  3. Kuba řekl – Pořadatel, oslavenec nebo jedno vybrané dítě si stoupne před skupinu a bude volat jednoduché rozkazy typu „Zvedněte levou ruku nad hlavu“ atd. Děti plní úkoly jen tehdy, když je před rozkazem řečeno spojení „Kuba řekl“ – celý rozkaz tedy bude znít „Kuba řekl, zvedněte levou ruku nad hlavu“. Jakmile osoba, která rozkazy vyvolává, vynechá toto spojení a dítě pokyn přesto provede, pak ve hře končí a okruh hráčů se zmenšuje. Zkrátka kdo se splete, ten vypadává. Jde o super postřehovku, při které se může měnit tempo rozkazů.
kids

Hry pro dospělé:

  1. Flaška – Flaška je ošemetnou hrou pro děti, puberťáky, ale i dospělé. Děti mohou hrát na úkoly, puberťáci na pravdu a dospěláci mohou hru trochu přiostřit. Také záleží, kolik vás na karnevalu je a jestli jde o nějakou velkou akci anebo o soukromou zábavu s přáteli. Hra spočívá v tom, že jste v kruhu a jeden láhev uprostřed roztočí (láhev položenou na bok). Po splnění úkolu, může být dotyčný odměněn nějakou drobností.
  2. Tanec s balonky – Tato hra rovněž patří k tradičním a oblíbeným zábavám. Každá tančící dvojice dostane jeden nafouknutý balonek, který si dají mezi sebe a tančí. Balonek jim při tanci nesmí ani prasknout, ani vypadnout. Zároveň se ho nesmí dotknout rukama. Pokud tančící pár balonek neudrží mezi svými těly, anebo na něj sáhne rukama, pak vypadává. Zvítězí ten pár, který s balonkem vydrží tančit nejdéle. Náš tip: Na začátku hry můžete určit způsob, jak balonek při tanci držet, například že balonek musí tanečníci držet mezi svými čely atd.
  3. Limbo tanec – Tento tanec patří k osvědčeným zábavám nejen na karnevalu. Limbo dance je legendární tanec nebo také taneční soutěž, která vznikla na Trinidadu. Soutěž spočívá v podtančení vodorovné tyče, která se postupně snižuje. Při tanci se tanečníci zaklání směrem dozadu. Nesmí se jí dotknout a nesmí se dotknout ani země. Vyhrává ten, kdo takto podtančí nejníže položenou tyč.
men

Nezapomeňte se na karneval pořádně připravit a pořídit si vtipný maškarní kostým! Na Partyzon.cz pořídíte vše potřebné od paruk přes barevné kontaktní čočky až po barvičky na obličej.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *