Tipy a triky, jak vyrobit kostým čerta

Chystáte se letos jít na mikulášskou nadílku za čerta a nevíte, co na sebe? Pak je tento článek přesně pro vás! V následujících řádcích najdete tipy, rady a nápady na výrobu vlastního kostýmu čerta a zároveň vám představíme legendárního rakouského čerta Krampuse, jehož vzhledem se můžete nechat inspirovat.

Český čert a rakouský Krampus

5. prosince čerti tradičně doprovází Mikuláše a anděla a jejich úkolem je potrestat zlobivé děti. Podle českého folklóru se jedná o muže s rohy, kopytem, ocasem a chlupatým kožichem, který má děti vystrašit, potrestat za zlobení a přivést na dobrou cestu. U nás je jeho podoba značně ovlivněna ladovskými pohádkami a obrázky, kde je v porovnání s bavorským a rakouským Krampusem vyobrazen poměrně mírumilovně. Krampus má totiž podobu ďábla s dlouhým špičatým jazykem a velkými rohy, který stejně jako náš český čert doprovází Mikuláše a trestá děti, avšak ty nejzlobivější si odnáší s sebou v nůši, a nakonec je sní.

Na kostým čerta budete potřebovat:

  • tmavé oblečení
  • huňatý kožich
  • řetěz, opasek či provaz
  • čertovské rohy
  • masku čerta nebo make-up a vousy
  • chlupatý ocas

Základem je pořádně chlupatý kožich

I když se na první pohled může zdát, že vyrobit kostým čerta bude náročné, není tomu tak. Při výrobě převleku čerta totiž můžete popustit uzdu své fantazii a využít spoustu věcí, které máte právě doma. Prohledejte skříň a zkuste najít nějaké staré kousky oblečení, nejlépe v černé barvě. Skvěle poslouží černé kalhoty či legíny a černý vršek, přes který oblečte tmavý huňatý či hnědý kožich.

Právě kožich je to hlavní, co by vám nemělo chybět, neboť bez něj by kostým čerta neměl ten správný říz. Zároveň kožich či kožešinová vesta představuje skvělý výchozí bod, jímž udáte směr celému svému převleku. Na závěr jej můžete přepásat velkým koženým páskem, řetězem či provazem. Pokud ale doma nemůžete nic podobného najít, v tom případě si můžete kostým čerta zakoupit a ušetřit si práci.

A pokud chcete vytvořit kostým, který odpovídá spíše Krampusovi z alpské mytologie, pak zvolte chlupatou vestu alespoň o dvě čísla větší a zkuste si pořídit také chlupaté kalhoty.

Čert bez rohů není čert

Rohy bývají asi tím nejproblematičtějším detailem celého čertovského kostýmu. Existuje celá řada způsobů, jak je vyrobit, avšak vždycky záleží hlavně na zručnosti daného kreativce. Někdo raději volí variantu, kdy se rohy ušijí, vycpou plstí a připevní k čelence, jiní zase dávají přednost výrobě z kartonu, papíru či bublinkové folie oblepené barevnou páskou nebo červeným krepovým papírem. Existují také čertovské paruky, v nichž už jsou rohy připevněné, anebo je lze pořídit zvlášť.

Čerti z Rakouska mají rohy obrovské, zakroucené a zlověstné. Svým vzhledem většinou odpovídají pravým přírodním rohům, které se ani vzdáleně nepodobají červeným rohům našich českých čertíků.

Dolaďte masku čerta umouněným make-upem

Při tvorbě čertovského make-upu se opravdu vyřádíte. Ze všeho nejdříve zvýrazněte černou tužkou oči a obočí a poté celý obličej a ruce začerněte uhlím nebo speciální barvou na obličej. Použít můžete černou, hnědou a červenou barvu pod oči a na tváře. Oči nezapomeňte vystínovat černými stíny. Tužkou také vykreslete pořádné strniště a bradku, anebo si vousy pořiďte nalepovací. Celkový vzhled by měl působit strašidelně, neupraveně a špinavě. Vlasy si rozpusťte a nechte je volně splývat na ramena. Popřípadě si můžete dokoupit černou nebo červenou paruku.

A jestliže chcete mít make-up bez práce, pak je pro vás ideální gumová maska čerta, která vám dodá opravdu pekelný vhled. Maska má dlouhé rohy, takže i ty již nemusíte vyrábět, a kromě toho má také vytvarovaný nos a uši.

Pro dotvoření kostýmu čerta se vám bude hodit:

  • čertovská paruka – červená, černá či ombré
  • pytel na zlobivé děti a vidle
  • divadelní barvy na obličej a tělo
  • barevné kontaktní čočky

Detaily dotváří celek k dokonalosti

Aby váš vzhled čerta byl dokonalý, nezapomeňte na detaily! Správný čert má dlouhý chlupatý ocas, který můžete vyrobit z látky, anebo jej rovnou zakoupit. Další základní věcí je řetěz, jímž čert na děti obvykle strašidelně chrastí. Nezbytností je i pytel a vidle, jež patří k nepostradatelným doplňkům opravdového pekelníka. Jedině díky tomu naženete dětem hrůzu a zároveň vytvoříte perfektní kostým.

Jestliže tvoříte čertovský kostým podle Krampuse, pak se vám jistě také budou hodit crazy kontaktní čočky, které váš převlek ozvláštní a podtrhnou ďábelský vzhled.

Zdroje:

http://www.costume-works.com/krampus-5.html

https://www.wholesalehalloweencostumes.com/blog/krampus-makeup-tutorial

https://krampuslosangeles.com

https://mysticum.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *