Snadné a rychlé kostýmy z obyčejného prostěradla

Máte před sebou party, Halloween, maškarní nebo karneval? Nemáte čas zajít do půjčovny pro kostým, anebo nechcete za kostým příliš utrácet? Pak nezbývá nic jiného, než se rozhlédnout kolem sebe a použít to, co je po ruce. Třeba takové prostěradlo…

Zkuste se podívat, jestli ve skříni nemáte nějaké staré a opotřebované prostěradlo, které můžete postrádat. Pokud nějaké takové prostěradlo (ne to stahovací) najdete, máte vyhráno. A cože jde z prostěradla během jedné noci vykouzlit? Podívejte se s námi. Třeba se inspirujete.

Duch, čili strašidlo

K úplně nejjednodušším kostýmům vyrobeným z prostěradla patří maska ducha z prostěradla nebo obyčejné strašidlo. Na jeho výrobu vesměs skoro nic nepotřebujete. Vystačíte si jen s bílým prostěradlem, fixou a nůžkami.

Kostým ducha z prostěradla vyrobíte tak, že nositeli přehodíte prostěradlo přes hlavu a v místech, kde má oči a pusu, si vyznačíte tři body. Po stažení prostěradla na vyznačených místech vystřihnete tři otvory, průzory pro oči a pro pusu. A vlastně máte hotovo. Pokud si však chcete s kostýmem přeci jen trochu pohrát, zkuste to trochu jinak.

Pro vylepšení kostýmu budete potřebovat:

  • Černý fix, ideálně na textil nebo černou textilní barvu
  • Štětec (když nepoužijete fix)
  • Igelit na vypodložení
  • Žehličku
  • Pečící papír
  • Bílé a černé barvy na obličej, případně černou rtěnku

Jak vylepšit jednoduchý kostým:

  1. Látku, kde jste vystřihli otvory podložte igelitem. To proto, aby na druhou stranu neprosákla textilní barva.
  2. Štětcem okolo očí namalujte silnější černé kruhy. Otvor okolo pusy olemujte a namalujte přes průstřih na pusu několik svislých čar. Jestliže nemáte textilní barvy, zkusit to můžete také černým fixem na textil, textilními voskovkami nebo obyčejným fixem. Počítejte však s horším výsledkem.
  3. Po namalování nechte barvy zaschnout.
  4. Odstraňte igelit a látku přes pečící papír zažehlete. Žehlit nemusíte pouze v případě, že použijete barvy na textil, které pro zafixování nepotřebují přežehlení.
  5. Dříve než si přes obličej prostěradlo přetáhnete, doporučujeme, abyste se nejprve nalíčili. Hodí se k tomu kvalitní obličejové barvy, které dobře drží na obličeji a nerozmazávají se. Obličej by měl být bílý, jen rty a místa okolo očí by měla být vymalovaná černou barvou.

Kostým řecké bohyně

Na tematický ples nebo karneval se také skvěle hodí kostým antické bohyně nebo tóga Římana. Kostým řecké bohyně zároveň představuje velice slušivý kostýmek, ve kterém mohou mladé slečny předvést svoji krásnou postavu.  Další výhodou je to, že na tvorbu kostýmu prakticky nic nepotřebujete. Jen nezapomínejte, že se pod tógu z prostěradla sluší nosit spodní prádlo. Nikdo vám totiž nikdy nemůže zaručit, že prostěradlo nepovolí. A jak takový kostým vytvořit? Nechte se inspirovat návodem ve videu. Celý outfit na závěr podtrhněte zlatými doplňky, páskem, páskovými sandálky a věnečkem do vlasů.

Mumie

Výroba mumie představuje trochu náročnější projekt. Při jeho realizaci se neobejdete bez šicího stroje. Jde ale o skvělý kostým pro děti, i když realizovatelný je i pro dospělé. Pro dospělou mumii však budete potřebovat prostěradla minimálně dvě. Takže, jak na to?

halloween

Co budete potřebovat:

  • Nůžky
  • Šicí stroj
  • Bílé tričko
  • Bílé legíny
  • Prostěradla

Postup výroby:

  1. Prostěradlo nastříhejte, případně natrhejte, na dlouhé asi tři centimetry široké pásky. Budete jich potřebovat doopravdy spoustu. Čím větší strašidlo, tím více pásků budete potřebovat.
  2. Pásky z prostěradla přišijte na tričko i kalhoty. Pruhy látky by měly být přišity nesymetricky, cik cak a vůbec nevadí, když jejich konce budou trčet. Klidně pásky přišívejte i s uzly. Buďte kreativní.
  3. Nakonec si nechte několik pruhů látky na omotání hlavy.

Jak dovést jednoduchý kostým mumie k do dokonalosti?

  • Pokud máte čas, nechte prostěradlo přes noc v kbelíku se silným černým čajem. Pak prostěradlo vyždímejte a nechte uschnout. Prostěradlo tímto způsobem získá starobylý vzhled. Teprve až pak ho rozstříhejte.
  • Na hotový kostým přilepte tavnou pistolí pavouky nebo brouky, které seženete třeba ve výtvarných potřebách.
  • Nepodceňte svůj obličej a dokreslete celkový vzhled autentickým líčením. Použít můžete opět speciální obličejové barvy.

Kostým Bílá paní

Výroba kostýmu Bílé paní je podstatně jednodušší. Podobně můžete také vytvořit kostým anděla.

bila-pani-kostym

Co potřebujete na výrobu tohoto kostýmu:

  • Prostěradlo
  • Velká bílá čtvrtka
  • Tenká kulatá (galanterní) guma
  • Nůžky
  • Kancelářská sešívačka
  • Děrovačka
  • Tavná pistole

Postup výroby:

  1. Ze čtvrtky vyrobte kornout. Nůžkami jej zarovnejte do roviny. Sešívačkou scvakněte k sobě jeho konce. Děrovačkou udělejte dírky naproti sobě na okrajích kornoutu, provlékněte jimi gumičku a zauzlujte. Pokrývku hlavy máte tímto hotovou. Pro ozvláštnění můžete ještě na vrchol kornoutu připevnit ustřižený kus ze záclony.
  2. Podle velikosti nositele kostýmu následně přizpůsobte velikost prostěradla. V dalším kroku pak prostěradlo přehněte napůl a nůžkami u horního skladu ve středu šířky vystřihněte otvor pro hlavu. Šaty máte hotové.
  3. Vlasy můžete vyřešit koupenou parukou. Jestliže však nechcete utrácet, vyrobte Bílé paní z nějaké staré záclony závoj, jimž vlasy zakryjete.
  4. Celkový dojem dokreslíte líčením. Bílá paní by měla mít bledou pleť, bledé rty, propadlé oči a kruhy pod očima.


Zdroje:
https://practicalmama.com/2012/10/ghost-costume-for-kids-diy/
http://www.mamaweetjes.nl/
http://www.vasedeti.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *