Jak vyrazit na ples ve stylu Velký Gatsby

20. a 30. léta jsou oblíbeným tématem maturitních plesů a různých párty. Je tedy velice pravděpodobné, že během plesové sezony vyrazíte na akci v podobném duchu. Jenže jak asi každý ví, tématický večírek si žádá odpovídající oděv. Pokud váháte, co si na takovou příležitost obléct, pak je tento článek přesně pro vás. Najdete v něm inspiraci na outfity ve stylu Velkého Gatsbyho.

Poznejte atmosféru poválečného období

Abyste se dovedli do svého kostýmu ve stylu 20. a 30. let patřičně vcítit, je třeba alespoň okrajově znát tehdejší dobu. Období po první světové válce bylo charakteristické pohodovou a uvolněnou atmosférou. Lidé se po době utrpení chtěli bavit a toužili po svobodě i co se módy týče.

Šaty na běžné denní nošení se začaly postupně zkracovat a zjednodušovat. Převládal rovný střih, který podtrhoval ikonickou štíhlou, až sportovně založenou postavu žen. Společenské oděvy byly pravým opakem. Ačkoliv se střih večerních šatů od těch na denní nošení příliš neměnil, zásadní změnou bylo zdobení.

Československo po válce ovládl kabaret a noční život. Taneční parket pohltil charleston a foxtrot. Oblíbené také byly jazzové kluby, kde všichni včetně žen otevřeně kouřili a pili alkohol, čímž vzdorovali americké prohibici, která zakazovala prodej, výrobu a převoz alkoholických nápojů. Poptávka po alkoholu ve Spojených státech ale stále přetrvávala, a tak se i přes zákaz výroby alkoholu ujali různí byznysmeni a gangstři. A období 20. let se stalo érou mafie.

Co nosily dámy?

Denní šaty, které dámy nosily do práce, postrádaly rukávy a složitý střih. Šatům z 20. let kraloval snížený pas a praktický vzhled. Nepostradatelným doplňkem se stal těsný klobouček, který se nosil naražený hluboko do čela.

Společenské dámské šaty byly ušity z jemných hedvábných materiálů a byly bohatě pošity flitry, štrasem a korálky. Nejčastěji se však nosily šaty s třásněmi, které se při tanci krásně vlnily.

Z velké obliby těchto šatů vznikl název Flapper girl neboli také Flappers, což je označení pro moderní dívky 20. let, které se nebály nosit tehdy populární mikádo a pokládanou vlnu na vlasech. Kromě toho byl pro charleston šaty typický krátký střih na ramínka.

Doplňky jsou základ

Samozřejmě nesměly chybět ani výrazné doplňky, mezi které patřily dlouhé perlové náhrdelníky a elegantní rukavičky. Módní účes bylo potřeba také nějak ozdobit, a tak se nosily štrasové čelenky zdobené peřím.

Doplňkem samo o sobě byla i cigaretová špička, která by vám rozhodně neměla chybět. Díky ní se totiž váš charleston kostým stane více autentickým. Plesy a párty na téma 20. a 30. let si také žádají péřové boa, které si můžete pořídit v různých barvách. A aby vám nebylo chladno, můžete doplnit svůj kostým z 30. let tehdy velice populárním umělým kožíškem na ramena.

Náš tip: Pokud si na charleston šaty s třásněmi či flitry netroufáte a raději byste kostým více elegantní, doporučujeme vám zvolit slavné „malé černé“, jejichž průkopnicí byla návrhářka Coco Chanel a které též pocházejí z doby 30. let. Tyto jednoduché černé šaty ozvláštněte perlovým náhrdelníkem a péřovým boa a kostým jako vystřižený z filmu Great Gatsby máte na světě!

Zlatá dvacátá léta a make-up

20. léta byla úplně prvním obdobím, kdy si ženy směly veřejně namalovat rty, a tak toho využily naplno! Jestliže tedy chcete na párty ve stylu Velkého Gatsbyho působit věrohodně, měla byste svůj kostým doladit právě autentickým líčením.

To se skládalo z výrazně namalovaných rtů, očí silně orámovaných černou tužkou a tmavých očních stínů, které se nevytrácely do ztracena tak precizně jako dnes. Obočí bylo tenké, protáhlé a zvýrazněné tužkou. Během 20. let se také objevil první tekutý lak na nehty.

Co nosili pánové?

Pánové během 20. a 30. let o svůj zevnějšek dbali se stejnou vervou jako dámy. Jejich oblečení mělo vzbuzovat respekt a úctu a mělo působit nanejvýš luxusně.

Ve 20. letech všichni gentlemani nosili pánské obleky s úzkými nohavicemi a puky. Nohavice končily těsně nad polobotkami a saka byla taktéž úzká. S příchodem charlestonu to bylo ale potřeba změnit. Nohavice se rozšířily a byly opatřeny záložkami. Navracet se také začaly ramenní vycpávky pro zdůraznění mužského vzhledu. Zvýšila se také obliba úzkých proužků na oblecích.

Gangsteři a mafiáni se však nebáli nosit Thompsony, známé samopaly, které používat Al Capone a vystavovali svoji moc na odiv pomocí zlatých prstenů. Nezbytným doplňkem byly i psí dečky, které ke každému mafiánskému kostýmu zkrátka patří.

Samozřejmostí je fedora klobouk s bílým pruhem, kšandy a bílá šála. Kromě toho většina mafiánů měla upravené knírky. Jestliže vám ale vousy nerostou tak, jak byste si přál, použít můžete nalepovací knírek.

A co všechno u nás můžete sehnat?

DÁMSKÉ ŠATY A DOPLŇKY
  • šaty charleston – různé střihy, s třásněmi i bez třásní, délka nad kolena a pod kolena, v barvách (černá, červená, zlatá, béžová, bílá,..)
  • čelenky s peřím, čelenka s krystaly
  • péřová boa – různé barvy, gramáž 50g a 80g
  • perlové náhrdelníky
  • cigaretové špičky
  • dlouhé rukavice, krajkové rukavičky
  • síťované punčocháče
  • retro klobouky
PÁNSKÉ DOPLŇKY
  • mafiánské obleky – různé střihy, velikosti M, L, XL
  • gangsterské klobouky, klobouky fedora
  • kšandy a motýlky
  • psí dečky
  • nalepovací knírky
  • vtipný nafukovací samopal

 

 

Nebo hledáte něco jiného?

  • Párty kostýmy, karnevalové masky, čelenky, paruky, tylové TUTU sukně, speciální FX make-upy, divadelní barvy, klobouky, …
  • Párty podle témat – Piráti, Hawaii párty, Indiáni, Kovbojové, Čarodějnice, Mikuláš, Halloween, …
  • Vše najdete na e-shopu www.partyzon.cz

 

 

Zdroje:

https://theflappersofthe1920s.weebly.com/flapper-lifestyle.html
http://libbydoherty.com
http://www.robmcneilly.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *